Den gamla svenska byn i Ukraina
08 april, 2022
I södra Ukraina, vid floden Dnepr ligger Gammalsvenskby som är en del av byn Zmiivka. Som namnet antyder så har platsen en tydlig koppling till Sverige. Personerna som ursprungligen befolkade platsen i slutet av 1700-talet…
Esperanto – För en fredlig samexistens mellan skilda folk och kulturer
22 november, 2021
Doktor Esperanto var det pseudonym som upphovsmannen till språket använde och som gav namn till det mest spridda planerade språket. Hans riktiga namn var dr. Ludwig Lejzer Zamenhof och han föddes i Polen i mitten…
Rolig och rar eller lugn och märklig?
17 maj, 2021
Trots att de skandinaviska språken är lika varandra på många sätt så finns det några fallgropar. Däribland så kallade falska vänner – Ord som ser likadana ut och uttalas på samma sätt men som har…
Jag har det på tungan… Lethopedia!
29 januari, 2021
Lethopedia är termen för att ha ett ord på tungan. Det kommer från grekiskans lḗthē (glömska) och λόγος (lógos, ord). Alla känner nog igen den frustrerande känslan av att ordet man vill använda fastnar på…
Hull tångan rätt i mun!
20 oktober, 2020
Språket är kanske det som särskiljer oss allra mest från andra arter. Det är språket som ligger till grund för många av människans utmärkande beteenden. Utan det hade vi knappast utvecklat saker som teknik eller…
Ett tids- och resursbesparande affärssystem
17 maj, 2020
På Global Text använder vi oss sedan en tid tillbaka av XTRF – ett system som förenklar och gör arbetet mer effektivt. XTRF fungerar som en plattform där vi kan samla information, analysera texter och…
Nya ord och gamla nyord
24 februari, 2020
Greta Thunberg med sitt arbete för klimatet har inte bara bidragit till ordet Gretaeffekten i 2019 års nyordslista. Medvetenheten kring klimat och miljö är ämnet för ett flertal av de nya orden. Om det tidigare…
Att följa eller inte följa lagen
26 november, 2019
I språklagen kan vi bland annat läsa att svenska språket i offentlig verksamhet ska vara vårdat, enkelt och begripligt. Precis vad det innebär och för vem språket ska vara begripligt är dock subjektivt. Huruvida lagen…